Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/123456789/8626| Title: | Вплив вмісту нано-WC і температури спікання на фазовий склад твердих сплавів системи TiC–WC–VC–NiCr |
| Other Titles: | Influence of the nano-WC content and Sintering Temperature on the Phase Composition of Hard Alloys in the System TiC–WC–VC–NiCr |
| Authors: | Пукас, Світлана Ярославівна Зінько, Ліана Герман, Н. В. Гладишевський, Роман Євгенович Коваль, Ігор Володимирович Бодрова, Людмила Гордіївна Крамар, Галина Михайлівна Мариненко, Сергій Юрійович |
| Keywords: | твердий сплав нано WC рентгенівська порошкова дифракція фазовий склад |
| Issue Date: | 2020 |
| Publisher: | ДНВЗ "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника" |
| Citation: | Пукас С. Я. Вплив вмісту нано-WC і температури спікання на фазовий склад твердих сплавів системи TiC–WC–VC–NiCr / С. Я. Пукас, Л. Зінько, Н. Герман, Р. Є. Гладишевський, І. В. Коваль, Л. Г. Бодрова, Г. М. Крамар, С. Ю. Мариненко // Фізика і хімія твердого тіла. - 2020. - Т. 21. - № 3. - С. 496-502. |
| Abstract: | Методом рентгенівського фазового аналізу досліджено вплив вмісту WC і температури спікання, як основного технологічного чинника, на фазовий склад сплавів TiC–xWC–5VC–18NiCr. Встановлено, що основними фазами у досліджуваних сплавах є тетрарна фаза (Ti,V,W)C і твердий розчин Cr в Ni зі структурами типу NaCl. Залежно від розміру частинок легуючого WC, металева зв’язка описується формулою Ni0,75Cr0,25 (для нано WC) або Ni0,5Cr0,5 (для дрібнодисперсного WC). У сплавах, легованих дрібнодисперсним WC, виявлено також елементарний Сr і сліди фаз Cr3C2 та Cr23C6. При збільшенні вмісту нано-розмірного WC і підвищенні температури спікання розчинність W в (Ti,V)C зростає. Фазу W2C, при умовах дослідження, не виявлено. |
| URI: | http://hdl.handle.net/123456789/8626 |
| Appears in Collections: | Т. 21, № 3 |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| 3867-Текст статті-9389-2-10-20200930.pdf | 881.29 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.